Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Οι θησαυροί που κρύβω μέσα μου

Ημέρες: Δευτέρα ως Παρασκευή
Ώρες έναρξης: 8: 30 π.μ. και 10: 30 π.μ.
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Αριθμός παιδιών: Το μουσείο σε κάθε πρόγραμμα μπορεί να φιλοξενήσει ένα τμήμα παιδιών
Ηλικίες: Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά της προδημοτικής καθώς και παιδιά της Α΄- Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου
Αντίτιμο Συμμετοχής: 3€
Πληροφορίες / Κρατήσεις: Καθημερινά 8: 00 π.μ. – 1: 00 μ.μ.
Στα πλαίσια της έκθεσης προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να ενθαρρύνουν την αυτογνωσία μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα, τη μυθοπλασία και το παραμύθι. Μέσα από τους ήρωες της έκθεσης τα παιδιά μπορούν να επεξεργαστούν διαφορετικά συναισθήματα και αντιδράσεις για να γνωρίσουν περισσότερο τον κόσμο των συναισθημάτων, τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Τα εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Μη φοβάσαι, μίλα

Ημέρες: Τρίτη, Πέμπτη
Ώρες έναρξης: 8: 30 π.μ. και 10: 30 π.μ.
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Αριθμός παιδιών: Το μουσείο σε κάθε πρόγραμμα μπορεί να φιλοξενήσει ένα τμήμα παιδιών (μέχρι 25 παιδιά)
Ηλικίες: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου
Αντίτιμο Συμμετοχής: 3€
Πληροφορίες / Κρατήσεις: Καθημερινά 8: 00 π.μ. – 1: 00 μ.μ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδών για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού καθώς επίσης η ανάδειξη και υιοθέτηση τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισης της εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Το πρόγραμμα έχει βιωματικό χαρακτήρα και στηρίζεται σε έκθεμα του Μουσείου. Μέσα από τους ήρωες του προγράμματος τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν και να αποδώσουν με δημιουργικό τρόπο, πέρα από στερεότυπα, τους ρόλους του θύτη, του θύματος και του παρατηρητή, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση του εαυτού τους.
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και συνάδει με τους στόχους του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος της Αγωγής Υγείας

 

Βιογραφικό εμψυχωτών

Ο Θοδωρής Κωστιδάκης είναι αρχιτέκτων μηχανικός του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακό πάνω στην αλληλεπίδραση χώρου και πολιτισμού (από κοινωνική, ψυχολογική και φιλοσοφική σκοπιά). Έχει εξειδικευθεί στο θέατρο, στο θεατρικό παιχνίδι καθώς και στη μουσειακή αγωγή παιδιών. Εργάζεται ως καραγκιοζοπαίχτης, εμψυχωτής παιδικών ομάδων θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθέατρου, θεάτρου σκιών, ζωγραφικής και χειροτεχνιών. Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, με το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, με πολλά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Αθήνας, καθώς και με διάφορους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Από το 2004 ως το 2011 ήταν υπεύθυνος συντονισμού όλων των ομαδικών δραστηριοτήτων έκφρασης στην εθελοντική οργάνωση Δρόμοι Ζωής. Παρακολουθεί το τετραετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα συστημικής θεραπείας και συμβουλευτικής στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Η Μαρία Κυριάκου αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου το 2006 και στη συνέχεια συνέχισε της σπουδές της στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας όπου αποφοίτησε το 2011 (“Best Bachelor Degree Graduating Student” award). . Έχει κάνει την πρακτική της άσκηση στο σύνδεσμο «Το χαμόγελο του παιδιού» Αθήνας, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στις παιδικές λέσχες του Δήμου Λακατάμιας. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 εργάζεται στο Παιδικό Μουσείο Ρότα ως εμψυχώτρια ενώ παράλληλα, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Εφαρμοσμένο Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού Επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Ελλάδος.